Różnorodne smaki w jednym daniu – deserowe sałatki to harmonia smaków, która każdego może zachwycić. Niezwykle łatwe do przygotowania, a jednocześnie pełne zdrowych składników i oryginalnych połączeń smakowych, stanowią doskonały przysmak na kolejne letnie dni. W tym artykule przedstawiamy siedem przepisów na oryginalne deserowe sałatki, które zapewnią Ci wyjątkowe doznania kulinarne.
Harmonia słodkości i świeżości
- Deserowa sałatka truskawkowa z kremem waniliowym i miętą
Składniki:
- 500 g truskawek
- 2 banany
- 200 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- świeża mięta do dekoracji
Przygotowanie:
-
Truskawki myjemy i kroimy na połówki.
-
Banany obieramy i kroimy w plastry.
-
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem i ekstraktem waniliowym.
-
W misce układamy warstwami truskawki, banany i krem waniliowy.
-
Całość dekorujemy świeżą miętą.
-
Sałatka z mango, kiwi i granatem
Składniki:
- 2 mango
- 4 kiwi
- 1 granat
- sok z 1 limonki
- 2 łyżki miodu
- gałązka świeżej mięty
Przygotowanie:
- Mango obieramy i kroimy w kostkę.
- Kiwi obieramy i kroimy w plastry.
- Granat rozcinamy na pół i wyjmujemy ziarenka.
- W misce mieszamy mango, kiwi i ziarenka granatu.
- Polewamy sokiem z limonki i miodem.
- Całość posypujemy świeżą miętą.
Świeżość z nutą egzotyki
- Kolorowa sałatka z awokado, arbuzem i fetą
Składniki:
- 2 awokado
- 1/4 arbuz
- 100 g sera feta
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- garść rukoli
Przygotowanie:
-
Awokado obieramy, usuwamy pestkę i kroimy w kostkę.
-
Arbuz obieramy i kroimy w kostkę.
-
Fetę kroimy w kostkę.
-
W misce mieszamy awokado, arbuz, fetę i rukolę.
-
Polewamy sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.
-
Sałatka gruszkowa z orzechami włoskimi i camembertem
Składniki:
- 2 gruszki
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g sera camembert
- garść rukoli
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki octu balsamicznego
Przygotowanie:
- Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
- Orzechy włoskie siekamy na drobne kawałki.
- Camemberta kroimy w plastry.
- W misce mieszamy gruszki, orzechy, rukolę i camembert.
- Polewamy miodem i octem balsamicznym.
Inspirowane kuchnią świata
- Deserowa sałatka z ananasem, kokosem i melisą
Składniki:
- 1 ananas
- 100 g wiórków kokosowych
- garść świeżej melisy
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 2 łyżki miodu
Przygotowanie:
-
Ananasa obieramy, usuwamy twardą część i kroimy w kostkę.
-
W misce mieszamy ananasa, wiórki kokosowe i posiekaną melisę.
-
Polewamy sokiem z pomarańczy i miodem.
-
Sałatka brzoskwiniowa z malinami i serem gorgonzola
Składniki:
- 4 brzoskwinie
- 200 g malin
- 100 g sera gorgonzola
- garść rukoli
- 2 łyżki oleju z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
- Brzoskwinie obieramy, usuwamy pestki i kroimy w plastry.
- W misce mieszamy brzoskwinie, maliny, serek gorgonzola i rukolę.
- Polewamy olejem z oliwek i sokiem z cytryny.
Doskonała podwieczorkowa przekąska
- Sałatka jabłkowa z orzechami, rodzynek i serem pleśniowym
Składniki:
- 2 jabłka
- 100 g orzechów
- 100 g rodzynek
- 100 g sera pleśniowego
- sok z 1 pomarańczy
- 2 łyżki miodu
Przygotowanie:
- Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
- Orzechy siekamy na drobne kawałki.
- W misce mieszamy jabłka, orzechy, rodzynki i serek pleśniowy.
- Polewamy sokiem z pomarańczy i miodem.
Deserowe sałatki to nie tylko zdrowy i oryginalny dodatek do posiłków, ale również doskonała propozycja na podwieczorną przekąskę. Kolorowe i efektowne, sprawiają, że nawet najbardziej wymagający smakosze będą zadowoleni. Wypróbuj jedną z powyższych receptur i ciesz się harmonią smaków w prostych deserowych kompozycjach.