2 Pyszne przepisy na Cassoulet

Casserole to tradycyjne francuskie danie, które przygotowuje się z fasoli, oraz mięsa. Przygotowuje się ją z fasoli i mięsa. Jest to wspaniałe danie na wszystkie pory roku i okazje. Wszyscy kochamy cassoulet, ponieważ jest pyszna, łatwa w gotowaniu i może być podawana jako dodatek lub danie główne.

Jest to klasyczne danie, ale przepis na cassoulet różni się w zależności od regionu Francji. Na przykład na zachodzie cassoulet jest robione z fasolą i mięsem. Natomiast na południu przepis jest robiony z mięsem i ziemniakami. Przepis na cassoulet jest przygotowywany z białej fasoli i mięs, którymi są zazwyczaj wieprzowina i kaczka. W tym artykule dzielimy się 9 pysznymi przepisami na dania z cassoulet.

1. Cassoulet z wieprzowiny i kaczki

Ten przepis jest idealny, jeśli szukasz łatwego sposobu na przygotowanie pysznego cassoulet. Wieprzowinę i kaczkę można zastąpić kurczakiem.

Składniki:

250 gramów białej fasoli

500 gramów wieprzowiny i kaczki

6 szklanek wywaru

4 plastry boczku

5 goździków

2 liście laurowe

1 cebula

3 łodygi selera

3 marchewki

Sól i pieprz

2 łyżki masła

Metody:

Namoczyć fasolę na noc.

Pokrój wieprzowinę i kaczkę na małe kawałki.

W dużym garnku dodać wywar, cebulę, seler, marchew i liście laurowe.

Gotuj na średnim ogniu, aż płyn się zredukuje.

Dodać wieprzowinę i kaczkę.

Doprawić masę solą i pieprzem.

Gotuj przez 2 godziny.

Po tym czasie odcedź wodę i przełóż wieprzowinę i kaczkę na kuchenkę.

Gotować przez kolejne 30 minut.

Na koniec na patelni rozpuścić masło i dodać do niego boczek.

Sauté, aż boczek stanie się chrupiący.

Wyjąć wieprzowinę i kaczkę.

Fasolę wymieszać z boczkiem i wieprzowiną oraz kaczką.

2. Cassoulet z kaczki

Jest to bardzo smaczny przepis, jeśli szukasz łatwego sposobu na przygotowanie pysznego cassoulet. Możesz również przygotować ten przepis używając kurczaka.

Składniki:

250 gramów białej fasoli

4 plastry kaczki

2 łodygi selera

1 marchewka

1 cebula

2 liście laurowe

6 szklanek wywaru

Sól i pieprz

Metody:

Namocz fasolę przez noc.

Pokrój kaczkę na małe kawałki.

W dużym garnku dodać wywar, cebulę, seler, marchew i liście laurowe.

Gotuj na średnim ogniu, aż płyn się zredukuje.

Dodać kaczkę.

Doprawić mieszankę solą i pieprzem.

Gotuj przez 2 godziny.

Po tym czasie odcedź wodę i przełóż kaczkę na kuchenkę.

Gotować przez kolejne 30 minut.

Na koniec na patelni rozpuścić masło i dodać kaczkę.

Sauté, aż kaczka zrobi się chrupiąca.

Wyjąć kaczkę.

Fasolkę wymieszać z kaczką oraz selerem i liśćmi laurowymi.