Czytałem gdzieś, że pikle są najpopularniejszym daniem w Indiach. Nie tylko w Indiach, ale w każdej części świata ludzie uwielbiają pikle. Są one tak pyszne i smaczne, że nikt nie może powstrzymać swoich ust przed ich wylizywaniem. Są tak dobre, że mogą być nawet podawane na weselu.
Wiesz, jeśli chodzi o funkcję weselną i menu, pikle są jedną z najważniejszych potraw. To dlatego, że pikle są pikantne i pikantne, co sprawi, że smak potraw będzie bardziej interesujący.
Nie tylko to, pikle są również bogate w składniki odżywcze i minerały, które sprawiają, że są zdrową żywnością. W rzeczywistości, pikle są bogatym źródłem witaminy C, witaminy A, potasu, wapnia i kwasu foliowego.
Jeśli szukasz zdrowej żywności, która zapewni Ci wszystkie składniki odżywcze i minerały, których potrzebujesz, to musisz zrobić pikle w domu.
Istnieje kilka sposobów na zrobienie pikli w domu, ale najlepszym sposobem jest zrobienie pikli w słoiku. Nie ma wątpliwości, że robienie ogórków w słoiku pomoże Ci zrobić dobrą ilość ogórków. Ponadto, jest bardzo łatwo zrobić pikle w słoiku, jak po prostu trzeba wziąć słoiki i wypełnić go z pożądanych składników.
Jak zrobić ogórki w słoiku?
Składniki:
1 filiżanka octu
2 szklanki wody
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki soli
2 łyżki nasion gorczycy
1 łyżeczka kurkumy
5 goździków
1 liść laurowy
2 laski cynamonu
2 cebule
1 duże zielone chili
3 pomidory
1 marchew
3 ząbki czosnku
Pickle Brine:
1 szklanka wody
2 łyżeczki soli
2 łyżki octu
2 łyżki cukru
1 łyżeczka nasion gorczycy
2 goździki
2 liście laurowe
2 laski cynamonu
1 łyżeczka kurkumy
2 cebule
1 duże zielone chili
3 pomidory
1 marchew
3 ząbki czosnku
Metoda:
Najpierw musisz zagotować wszystkie składniki marynaty na patelni, a następnie odstawić na bok. Teraz musisz podgrzać ocet, wodę i sól w rondlu. Gdy będzie już gorąca, dodajemy cukier i pozwalamy mu się całkowicie rozpuścić.
Teraz trzeba dodać nasiona gorczycy, kurkuma, liście laurowe, laski cynamonu, goździki i czosnek. Niech to gotować, aż przyprawy włączyć brązowy.
Gdy przyprawy będą gotowe, należy dodać cebulę, zielone chili, pomidory, marchew i ząbki czosnku. Dobrze wymieszać i upewnić się, że warzywa się ugotują.
Na koniec należy przelać zalewę do słoika i przykryć go pokrywką. Jeśli nie przykryjesz, to przyprawy się zepsują i trudno będzie zrobić pikle.
Pozostaw ją na jakiś czas, a wtedy będzie gotowa do użycia. Jeśli nie zastosujesz się do tych prostych kroków