Groch jest jednym z najzdrowszych warzyw dostępnych na świecie. Możesz go łatwo wykorzystać w różnych potrawach, zwłaszcza jeśli jest zrobiony w kremową zupę.
Ja jest bardzo łatwy przygotowywać grochową polewkę w szybkowarze. Wszystko co musisz zrobić, to dodać do niej trochę bulionu i gotować ją pod ciśnieniem przez 3 gwizdki. Jeśli nie wiesz, jak ugotować groch w szybkowarze, możesz łatwo wykonać te kroki.
Składniki
– 2 filiżanki groszku
– 1 cebula posiekana
– 1 marchewka posiekana
– 1 ziemniak posiekany
– 1 ząbek czosnku zmielony
– 1,5 szklanki wywaru warzywnego
– 1 łyżka pasty pomidorowej
– 1 łyżka masła
– Sól do smaku
– Czarny pieprz do smaku
Przygotowanie
– Najpierw umyj groszek i odcedź go.
– Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę.
– Posiekaj cebulę, marchew i czosnek.
– Pokrojone warzywa przełóż do dużego garnka.
– Do garnka wlać bulion i koncentrat pomidorowy.
– Dodaj do garnka ziemniaki, sól i pieprz.
– Zamknij pokrywę i gotuj zupę pod ciśnieniem przez 5 gwizdków.
– Po ugotowaniu, otwórz pokrywę i zmiksuj zupę.
– Na koniec dodaj masło i dobrze wymieszaj.
– Podawaj zupę grochową na gorąco.
Wnioski:
Najważniejszą rzeczą jest wybór odpowiedniego naczynia do gotowania. Jeśli chcesz zrobić tę zupę w piekarniku, możesz użyć szklanego naczynia do pieczenia. Jeśli chcesz zrobić zupę w wolnowarze, to możesz użyć przykrytego crockpota.