Pigwa jest najsmaczniejszym owocem, który zazwyczaj spożywany jest w sezonie zimowym. W tym artykule podzielę się kilkoma przepisami, które można zrobić z pigwy.
Zdrowe i pyszne potrawy Pigwa w syropie
Co to jest pigwa?
Jest to owoc, który należy do rodziny różowatych. Jest bardzo słodki i bogaty w witaminy i minerały. Rośnie w Ameryce Północnej i Europie.
Jak przyrządzić pigwę?
Gotowanie pigwy jest bardzo proste. Możesz obrać skórkę i pokroić ją na połówki lub ćwiartki. Jeśli masz nóż, to możesz go użyć do krojenia. Włóż ją do garnka i przykryj wodą. Po tym czasie gotuj ją przez około 20 do 30 minut. Po ugotowaniu należy wyłączyć kuchenkę i pozwolić jej ostygnąć. Teraz możesz wyjąć pigwę i możesz ją podać na talerzu lub możesz ją wykorzystać do gotowania.
Składniki:
Pigwa – 1 szt.
Cukier – 1 filiżanka
Woda – 1 filiżanka
Imbir – ½ łyżeczki
Sól – ½ łyżeczki
Cynamon – ¼ łyżeczki
Gałka muszkatołowa – ¼ łyżeczki
kminek – ¼ łyżeczki
Pieprz – ¼ łyżeczki
Drożdże – 1 łyżeczka
Masło – ½ łyżki stołowej
Wnioski:
Jeśli nigdy wcześniej nie próbowaliście pigwy, to jestem pewna, że pokochacie jej smak i odczucia. Mam nadzieję, że wypróbujecie ten przepis i będzie to najlepsze danie, jakie zjecie w tym sezonie zimowym.