Porady dotyczące przygotowania Paneer Masala

Paneer Masala to popularne indyjskie danie z sera paneer. Paneer jest produktem mlecznym, więc jeśli chcesz zrobić to danie w domu, będziesz musiał kupić opakowanie świeżego paneeru.

Składniki:

1/2 szklanki twarogu

2 łyżki liści kolendry

3 łyżki nasion kminu

1/2 łyżki nasion gorczycy

1 zielone chili

1 łyżka imbiru

1 ząbek czosnku

1 łyżka czerwonego chili w proszku

1 łyżeczka kurkumy w proszku

1 łyżka proszku garam masala

1/2 łyżeczki asafoetidy

1/2 łyżeczki soli

2 szklanki wody

1 łyżka oleju

Metoda:

Umyj paneer i namocz go w gorącej wodzie przez około 30 minut.

Weź patelnię i umieść paneer wraz z wodą, 1 łyżką oleju, 2 łyżkami ghee i 1/4 łyżeczki soli. Przykryj patelnię i gotuj na średnim ogniu przez 10 do 15 minut.

Rozgrzej patelnię i dodaj olej. Gdy olej będzie już rozgrzany, dodaj gorczycę i nasiona kminu. Niech trzeszczą. Dodaj posiekany imbir, czosnek i zielone chilli. Kiedy zrobi się trochę chrupiący, dodaj czerwone chili w proszku, kurkumę, asafoetidę, sól i liście kolendry. Dobrze wymieszaj i pozwól gotować przez około 1 minutę.

Gdy będzie już dobrze wymieszane, wlej wodę i pozwól jej się zagotować. Woda powinna być wystarczająca, aby przykryć paneer.

Dodaj ugotowany paner do przypraw. Dobrze wymieszaj i pozwól mu się gotować przez około 5 do 7 minut.

Gdy paneer jest ugotowany, a następnie posypać garam masala w proszku i dobrze wymieszać. Wyłącz płomień i podawaj z roti lub chlebem.

Wnioski:

Musisz spróbować tego pysznego przepisu i na pewno go pokochasz. Jestem pewien, że nigdy nie próbowałeś paneer masala przed.

Jeśli masz jakieś pytania, prosimy o komentarz poniżej.