Paneer Masala to popularne indyjskie danie z sera paneer. Paneer jest produktem mlecznym, więc jeśli chcesz zrobić to danie w domu, będziesz musiał kupić opakowanie świeżego paneeru.
Składniki:
1/2 szklanki twarogu
2 łyżki liści kolendry
3 łyżki nasion kminu
1/2 łyżki nasion gorczycy
1 zielone chili
1 łyżka imbiru
1 ząbek czosnku
1 łyżka czerwonego chili w proszku
1 łyżeczka kurkumy w proszku
1 łyżka proszku garam masala
1/2 łyżeczki asafoetidy
1/2 łyżeczki soli
2 szklanki wody
1 łyżka oleju
Metoda:
Umyj paneer i namocz go w gorącej wodzie przez około 30 minut.
Weź patelnię i umieść paneer wraz z wodą, 1 łyżką oleju, 2 łyżkami ghee i 1/4 łyżeczki soli. Przykryj patelnię i gotuj na średnim ogniu przez 10 do 15 minut.
Rozgrzej patelnię i dodaj olej. Gdy olej będzie już rozgrzany, dodaj gorczycę i nasiona kminu. Niech trzeszczą. Dodaj posiekany imbir, czosnek i zielone chilli. Kiedy zrobi się trochę chrupiący, dodaj czerwone chili w proszku, kurkumę, asafoetidę, sól i liście kolendry. Dobrze wymieszaj i pozwól gotować przez około 1 minutę.
Gdy będzie już dobrze wymieszane, wlej wodę i pozwól jej się zagotować. Woda powinna być wystarczająca, aby przykryć paneer.
Dodaj ugotowany paner do przypraw. Dobrze wymieszaj i pozwól mu się gotować przez około 5 do 7 minut.
Gdy paneer jest ugotowany, a następnie posypać garam masala w proszku i dobrze wymieszać. Wyłącz płomień i podawaj z roti lub chlebem.
Wnioski:
Musisz spróbować tego pysznego przepisu i na pewno go pokochasz. Jestem pewien, że nigdy nie próbowałeś paneer masala przed.
Jeśli masz jakieś pytania, prosimy o komentarz poniżej.