Często grillowanie kojarzone jest głównie z mięsem, ale coraz więcej osób sięga po warzywa, które również świetnie smakują na ruszcie. Aby nadać im wyjątkowy smak i aromat, warto sięgnąć po różnego rodzaju marynaty. W tym artykule przedstawimy kilka przepisów na smakowite i aromatyczne marynaty do grillowanych warzyw.
-
Marynata z oliwy z oliwek i ziół
Pierwszą propozycją jest prosty, ale smakowity sos przygotowany z oliwy z oliwek i świeżych ziół. Wystarczy połączyć w misce 1/4 szklanki oliwy z oliwek, posiekane zioła (np. rozmaryn, tymianek, pietruszka) oraz sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać i marynować w tej mieszance pokrojone na plastry warzywa przez około 30 minut przed wrzuceniem na grill. -
Marynata na bazie jogurtu z curry
Kolejny przepis to marynata na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem curry. Do miski wlać 1/2 szklanki jogurtu, dodać łyżeczkę curry, 1 ząbek czosnku (przez praskę) oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszać i marynować w tej mieszance pokrojone w kostkę warzywa przez około godzinę przed grillowaniem. Przez soki z warzyw, marynata otrzyma przepyszny smak z nutą orientalnego curry. -
Marynata z oliwy z oliwek, cytryny i miodu
Kolejna propozycja to sos na bazie oliwy z oliwek, soku z cytryny i miodu. Wszystkie składniki wymieszać w misce i marynować w tej mieszance pokrojone warzywa przez około 1-2 godziny przed grillowaniem. Dzięki połączeniu cytryny i miodu, warzywa nabiorą delikatnej słodyczy i cytrynowego aromatu.
Wybierz swoją ulubioną marynatę i ciesz się wyjątkowym smakiem grillowanych warzyw!
-
Marynata z balsamico i miodu
Kolejny smakowy hit to marynata przygotowana z octu balsamicznego, miodu i wyciśniętego z cytryny soku. Wystarczy połączyć w misce 4 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki miodu i sok z połowy cytryny. Całość dokładnie wymieszać i marynować w tej mieszance warzywa przez co najmniej 2 godziny przed grillowaniem. Po upieczeniu na ruszcie, warzywa będą miały lekko karmelizowany smak dzięki octowi balsamicznemu i miodowi. -
Marynata z sosem teriyaki
Jeśli lubisz orientalne smaki, koniecznie wypróbuj marynaty z sosem teriyaki. Wystarczy marynować warzywa w gotowym sosie teriyaki przez minimum 1 godzinę przed grillowaniem. Sos ten nadaje warzywom wyrazistego smaku i aromatu. Można go także samodzielnie przygotować, łącząc sos sojowy, sos rybny, cukier, czosnek i imbir.
Wypróbuj różne marynaty, by znaleźć swoje ulubione połączenie smaków!
-
Marynata na bazie musztardy i miodu
Kolejny pomysł to marynata przygotowana na bazie musztardy francuskiej i miodu. W misce połączyć 2 łyżki musztardy francuskiej, 1 łyżkę miodu, sok z 1/2 limonki, 1 ząbek czosnku (przez praskę) oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszać i marynować w tej mieszance pokrojone w paski warzywa przez minimum 1 godzinę przed grillowaniem. Po upieczeniu warzywa będą miały delikatny ostry smak musztardy z nutą słodkiego miodu. -
Marynata na bazie soku pomarańczowego i imbiru
Ostatnią propozycją jest marynata przygotowana z soku pomarańczowego i świeżo startego imbiru. Wystarczy połączyć w misce 1/2 szklanki soku pomarańczowego, łyżeczkę startego imbiru, 1 łyżeczkę sosu sojowego oraz szczyptę pieprzu cayenne. Całość dokładnie wymieszać i marynować w tej mieszance warzywa przez minimum 1 godzinę przed grillowaniem. Sok pomarańczowy nada warzywom delikatnej słodyczy, a imbir dodatkowego aromatu i lekko pikantnego smaku.
Życzymy smacznego grillowania i wyjątkowego smaku na ruszcie!