Przepisy na marynaty do mięs – pyszne dania na grilla
Wakacyjne wieczory spędzane przy grillu to doskonała okazja do przygotowania różnorodnych i aromatycznych dań mięsnych. Jednym ze sposobów na podkreślenie smaku mięsa jest używanie różnych marynat. Oto kilka przepisów na pyszne marynaty, które sprawią, że Twoje dania będą jeszcze bardziej smaczne i aromatyczne.
- Marynata ziołowo-czosnkowa:
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanych świeżych ziół (np. rozmaryn, tymianek, oregano)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Ząbki czosnku należy przecisnąć przez praskę i wymieszać z posiekanymi ziołami. Następnie dodaj oliwę z oliwek oraz sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Tak przygotowaną marynatą możesz natrzeć różne rodzaje mięsa, takie jak kurczak, wieprzowina czy wołowina.
- Marynata orientalna:
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka startego imbiru
Wymieszaj wszystkie składniki marynaty, a następnie włóż do niej kawałki mięsa. Po kilku godzinach marynowania mięso będzie gotowe do grillowania. Ta marynata nadaje się idealnie do mięsa wieprzowego, a także do krewetek czy tuńczyka.
- Marynata pikantna z papryką i chilli:
- 2 łyżki przecieru z czerwonej papryki
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka chilli w proszku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sok z jednej cytryny
- sól i pieprz do smaku
Przygotuj marynatę, mieszając przecier z czerwonej papryki, miód, chilli, olej rzepakowy oraz sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Marynata ta nada pikantny smak różnym rodzajom mięsa, np. żeberkom, skrzydełkom z kurczaka czy karkówce.
- Marynata jogurtowa z indykiem lub kurczakiem:
- 200 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki świeżego soku z limonki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- sól do smaku
Wymieszaj jogurt naturalny z sokiem z limonki, koperkiem, kminem rzymskim, oliwą z oliwek i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Dopraw solą. Marynatę tę możesz użyć do marynowania plastryków indyka lub kawałków kurczaka przed ich grillowaniem.
- Marynata cytrynowo-miodowa:
- 4 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku
Wszystkie składniki marynaty wymieszaj i dodaj do niej mięso. Ta marynata doskonale pasuje do różnych rodzajów mięsa, takich jak jagnięcina, kurczak czy karkówka.
- Marynata z piwa:
- 1 butelka piwa (jasne, ale niezbyt gorzkie)
- 4 łyżki sosu Worcestershire
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 1 łyżka brązowego cukru
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Wymieszaj wszystkie składniki marynaty w misce i dodaj do niej mięso. Składniki marynaty doskonale się uzupełniają, nadając mięsu wyjątkowego smaku. Tę marynatę możesz użyć zarówno do mięsa wieprzowego, jak i wołowego.
- Marynata śródziemnomorska:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- sól i pieprz do smaku
Przygotuj marynatę, mieszając ze sobą oliwę z oliwek, sok z limonki, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz suszone zioła. Dopraw solą i pieprzem. Marynata ta jest idealna do różnych rodzajów mięsa, takich jak baranina, wołowina czy drobiowe.
Wszystkie powyższe marynaty można używać do różnych rodzajów mięsa i według własnych preferencji dopasować składniki do swojego smaku. Marynowanie mięsa sprawia, że jest ono bardziej soczyste i aromatyczne, dlatego warto eksperymentować i odkrywać nowe smakowe połączenia, które na pewno zachwycą podniebienie nie tylko nasze, ale również naszych gości na grillowych spotkaniach.