Przepisy na marynaty do mięs – pyszne dania na grilla

Przepisy na marynaty do mięs – pyszne dania na grilla

Wakacyjne wieczory spędzane przy grillu to doskonała okazja do przygotowania różnorodnych i aromatycznych dań mięsnych. Jednym ze sposobów na podkreślenie smaku mięsa jest używanie różnych marynat. Oto kilka przepisów na pyszne marynaty, które sprawią, że Twoje dania będą jeszcze bardziej smaczne i aromatyczne.

  1. Marynata ziołowo-czosnkowa:
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanych świeżych ziół (np. rozmaryn, tymianek, oregano)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Ząbki czosnku należy przecisnąć przez praskę i wymieszać z posiekanymi ziołami. Następnie dodaj oliwę z oliwek oraz sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Tak przygotowaną marynatą możesz natrzeć różne rodzaje mięsa, takie jak kurczak, wieprzowina czy wołowina.

  1. Marynata orientalna:
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru

Wymieszaj wszystkie składniki marynaty, a następnie włóż do niej kawałki mięsa. Po kilku godzinach marynowania mięso będzie gotowe do grillowania. Ta marynata nadaje się idealnie do mięsa wieprzowego, a także do krewetek czy tuńczyka.

  1. Marynata pikantna z papryką i chilli:
  • 2 łyżki przecieru z czerwonej papryki
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka chilli w proszku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sok z jednej cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Przygotuj marynatę, mieszając przecier z czerwonej papryki, miód, chilli, olej rzepakowy oraz sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Marynata ta nada pikantny smak różnym rodzajom mięsa, np. żeberkom, skrzydełkom z kurczaka czy karkówce.

  1. Marynata jogurtowa z indykiem lub kurczakiem:
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki świeżego soku z limonki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól do smaku

Wymieszaj jogurt naturalny z sokiem z limonki, koperkiem, kminem rzymskim, oliwą z oliwek i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Dopraw solą. Marynatę tę możesz użyć do marynowania plastryków indyka lub kawałków kurczaka przed ich grillowaniem.

  1. Marynata cytrynowo-miodowa:
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól i pieprz do smaku

Wszystkie składniki marynaty wymieszaj i dodaj do niej mięso. Ta marynata doskonale pasuje do różnych rodzajów mięsa, takich jak jagnięcina, kurczak czy karkówka.

  1. Marynata z piwa:
  • 1 butelka piwa (jasne, ale niezbyt gorzkie)
  • 4 łyżki sosu Worcestershire
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Wymieszaj wszystkie składniki marynaty w misce i dodaj do niej mięso. Składniki marynaty doskonale się uzupełniają, nadając mięsu wyjątkowego smaku. Tę marynatę możesz użyć zarówno do mięsa wieprzowego, jak i wołowego.

  1. Marynata śródziemnomorska:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • sól i pieprz do smaku

Przygotuj marynatę, mieszając ze sobą oliwę z oliwek, sok z limonki, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz suszone zioła. Dopraw solą i pieprzem. Marynata ta jest idealna do różnych rodzajów mięsa, takich jak baranina, wołowina czy drobiowe.

Wszystkie powyższe marynaty można używać do różnych rodzajów mięsa i według własnych preferencji dopasować składniki do swojego smaku. Marynowanie mięsa sprawia, że jest ono bardziej soczyste i aromatyczne, dlatego warto eksperymentować i odkrywać nowe smakowe połączenia, które na pewno zachwycą podniebienie nie tylko nasze, ale również naszych gości na grillowych spotkaniach.