Przepisy na sałatki warzywne – zdrowe i smaczne dania na talerzu
W dzisiejszych czasach coraz większą popularność zdobywają zdrowe i lekkie dania. Jednym z nich, który jest idealnym rozwiązaniem na letnie dni, są sałatki warzywne. W tym artykule przedstawiamy kilka przepisów na smaczne, kolorowe i odżywcze sałatki, które nie tylko dostarczą nam wielu niezbędnych składników odżywczych, ale także zachwycą nas swoim smakiem.
- Sałatka z pomidorami i mozzarellą
Składniki:
- Kilka pomidorów koktajlowych
- Kulka mozzarelli
- Kilka listków świeżej bazylii
- Sól, pieprz
- Wybrany dressing (np. balsamiczny)
Przygotowanie:
-
Pokrój pomidory na pół, a mozzarellę na cienkie plastry.
-
Na talerzu ułóż pomidory i mozzarellę.
-
Posyp sałatkę listkami bazylii.
-
Dopraw solą i pieprzem.
-
Polej sałatkę dressingiem.
-
Sałatka grecka
Składniki:
- Kilka pomidorów
- Kilka ogórków
- 1 cebula
- Olbrzymia puszka czarnych oliwek
- Ser feta
- Sok z cytryny
- Oliwa z oliwek
- Sól, oregano
Przygotowanie:
-
Pomidory i ogórki pokrój w kostkę.
-
Cebulę pokrój w cienkie plasterki.
-
Do miski wrzuć pomidory, ogórki, cebulę i oliwki.
-
Dodaj ser feta pokrojony w kostkę.
-
Skrop całość sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.
-
Dopraw solą i oregano.
-
Sałatka z rukolą, orzechami i serem pleśniowym
Składniki:
- Kilka garści rukoli
- Garść orzechów włoskich
- Kawałek sera pleśniowego
- Sól, pieprz
- Sok z cytryny
- Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
-
Rukolę umyj i osusz.
-
Orzechy posiekaj.
-
Ser pleśniowy pokrój na małe kawałki.
-
W misce połącz rukolę, orzechy i ser pleśniowy.
-
Skrop sałatkę sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.
-
Dopraw solą i pieprzem.
-
Sałatka z grillowanym warzywami
Składniki:
- Papryka czerwona
- Papryka żółta
- Bakłażan
- Cukinia
- Pomidory koktajlowe
- Listki świeżej bazylii
- Sól, pieprz
- Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
-
Warzywa pokrój na grubsze plastry.
-
Podsmaż warzywa na grillu z obu stron.
-
Na talerzu ułóż grillowane warzywa.
-
Posyp sałatkę listkami bazylii.
-
Dopraw solą i pieprzem.
-
Polej sałatkę oliwą z oliwek.
-
Sałatka z awokado i mango
Składniki:
- Awokado
- Mango
- Kilka pomidorów koktajlowych
- świeża limonka
- Mięta
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
-
Awokado i mango pokrój w kostkę.
-
Pomidory przekrój na pół.
-
Wymieszaj awokado, mango i pomidory w misce.
-
Skrop całość sokiem z limonki.
-
Posyp posiekaną miętą.
-
Dopraw solą i pieprzem.
-
Sałatka z burakiem i kozim serem
Składniki:
- Pieczony burak
- Kilka orzechów włoskich
- Kozie sery w plastrach
- Sól, pieprz
- Łyżka miodu
- Sok z cytryny
- Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
-
Pokrój pieczony burak w grubych plastry.
-
Orzechy posiekaj.
-
Na talerzu ułóż plastry buraka, orzechy i plasterki sera koziego.
-
Dopraw solą i pieprzem.
-
Skrop sałatkę miodem, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.
-
Sałatka z brokułami i serem ricotta
Składniki:
- Kilka różyczek brokułów
- Ser ricotta
- Kilka pomidorów koktajlowych
- Skórka otarta z cytryny
- Sok z cytryny
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
- Brokuły ugotuj al dente, odcedź.
- Pomidory przekrój na pół.
- W misce połącz brokuły, pomidory i ser ricotta.
- Dodaj skórkę otartą z cytryny i sok z cytryny.
- Dopraw solą i pieprzem.
Na koniec
Sałatki warzywne to doskonały wybór dla tych, którzy chcą zadbać o swoje zdrowie oraz pragną cieszyć się smakiem kolorowych warzyw. Powyższe przepisy to tylko wierzchołek góry lodowej – możliwości jest mnóstwo. Kreatywnie łącz różne warzywa, dodatki i dressingi, aby stworzyć naprawdę wyjątkowe danie na talerzu. Przekonaj się, że sałatka może być nie tylko zdrowa, ale również niesamowicie smaczna!