10 najlepszych przepisów na słynny żurek śląski

Śląski żurek to popularna zupa z Polski. Przygotowywana jest z kapusty, marchwi i ziemniaków i jest spożywana jako dodatek lub przystawka. Słynie z ostrego i pikantnego smaku.

Ta pyszna zupa została sprowadzona na świat przez Polaków, którzy zwykli jeść żurek z kiełbasą i chlebem żytnim jako przystawkę. Ale dziś można łatwo znaleźć różne wersje tej zupy w prawie każdej części świata.

Teraz omówmy najlepsze 10 przepisów tej słynnej zupy. Tutaj dzielę się przepisami na zupę, które sprawią, że twoje usta będą wodą.

1. Kwaśna zupa z kiełbasą

Ta zupa jest najczęstszą wersją śląskiego żurku i możesz łatwo zrobić ten przepis w domu.

Składniki

1. 1 kg ziemniaków

2. 1/4 kg kiełbasek

3. 1 duża kapusta

4. 1 duża marchew

5. 2 cebule

6. 2 ząbki czosnku

7. 1 litr wody

8. Sól

9. 1 cytryna

10. 1/4 szklanki octu

Metoda

Po pierwsze, należy obrać i pokroić ziemniaki w kostkę. Po drugie, trzeba pokroić kiełbaski w kostkę i dodać je do wody. Po trzecie, należy gotować ziemniaki i marchewki przez 15 minut, a następnie umieścić je w blenderze. Po czwarte, trzeba posiekać kapustę i cebulę. Na koniec trzeba umieścić mieszaninę w rondlu i dodać sól, cytryny i ocet.

Wnioski:

Możesz łatwo zrobić tę kwaśną zupę w domu, postępując zgodnie z powyższym przepisem. Jest to popularna zupa, która jest lubiany przez ludzi na całym świecie.

2. Żurek z wieprzowiną

Jest to kolejny rodzaj śląskiego żurku i jest on bardzo podobny do wersji z kiełbasą. Jako główny składnik wykorzystuje jedynie wieprzowinę.

Składniki

1. 1 kg mięsa wieprzowego

2. 1 cebula

3. 2 ząbki czosnku

4. 1 cytryna

5. 1/4 szklanki octu

6. 1/2 litra wody

7. Sól

8. 1/4 szklanki białego octu

9. 1 łyżka cukru

10. 1/4 szklanki oleju spożywczego

Metoda

Po pierwsze, należy pokroić wieprzowinę, a następnie gotować ją przez pół godziny. Po drugie, posiekać cebulę i dodać ją do wieprzowiny. Po trzecie, dodać do rondla cytryny, biały ocet, cukier i olej do gotowania. Po czwarte, trzeba gotować mieszaninę przez 10 do 15 minut.

Wnioski:

Jest to również pyszna i pikantna wersja kwaśnej zupy i można ją łatwo zrobić w domu, stosując się do powyższego przepisu.