5+ Pyszne przepisy na najlepszy barszcz

Barszcz to popularna rosyjska zupa, którą przyrządza się z kapusty. Jest uważana za jedną z najsmaczniejszych zup. Można zrobić barszcz na różne sposoby i można go jeść na co dzień. Możesz go zrobić bez kapusty i będzie smakował dobrze, ale jeśli dodasz trochę smaku to sprawi, że będzie bardziej atrakcyjny.

1. Barszcz wołowy

Składniki:

1 cebula, posiekana

3 łyżki tłuszczu wołowego

2 marchewki, posiekane

1 por, posiekany

3 łodygi selera, posiekane

1 pęczek pietruszki

2 łyżki pasty pomidorowej

3 ząbki czosnku

Sól do smaku

¼ szklanki czerwonego wina

Woda

4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę

1 liść laurowy

2 filiżanki bulionu wołowego

2 szklanki wody

4 zielone fasolki, pokrojone na kawałki

Instrukcje:

Rozgrzej olej w dużym garnku i podsmażaj cebulę przez kilka minut. Dodać czosnek i smażyć przez kolejną minutę.

Dodaj marchew, seler, por i pietruszkę i gotuj przez kolejne 5 minut.

Dodaj pastę pomidorową, sól i wino i gotuj przez około 5 minut.

Dodaj bulion wołowy, wodę, liść laurowy i ziemniaki i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 40 minut.

W międzyczasie ugotuj fasolę i dodaj do barszczu, gdy będzie gotowa.

Podawać na gorąco z kwaśną śmietaną i chlebem żytnim.

2. Barszcz z kapusty

Składniki:

1 duża kapusta, poszatkowana

1 cebula, posiekana

2 filiżanki wywaru wołowego

½ szklanki tłuszczu wołowego

1 liść laurowy

Sól do smaku

2 łyżki pasty pomidorowej

¼ szklanki czerwonego wina

3 łyżki masła

2 szklanki wody

Wskazówki:

Poszatkować kapustę i odstawić na bok.

Podsmażyć cebulę i czosnek na maśle, aż staną się półprzezroczyste.

Dodać kapustę, wywar wołowy, sól, koncentrat pomidorowy, liść laurowy i wino i gotować przez 20 minut.

Dodaj wodę i gotuj na wolnym ogniu przez około 40 minut.

Podawaj na gorąco z kwaśną śmietaną i chlebem żytnim.

3. Barszcz z kurczaka

Składniki:

4 piersi z kurczaka, pozbawione kości i pokrojone w kostkę

1 łyżka pasty pomidorowej

1 łyżka papryki

Sól i pieprz do smaku

3 łodygi selera, posiekane

1 średnia cebula, posiekana

1 filiżanka bulionu z kurczaka

2 szklanki wody

1 duży pomidor, posiekany

Instrukcje:

Dopraw kurczaka solą i pieprzem.

Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i smażyć kurczaka przez około 4 minuty z każdej strony.

Zdjąć z patelni i odstawić na bok.

Dodać resztę oleju na patelnię i smażyć seler, cebulę i pomidora przez około 5 minut.

Dodać paprykę, sól i pieprz.

Dodaj bulion z kurczaka, wodę i pastę pomidorową.

Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 30 minut.

Dodać kurczaka