Top 5 naturalnych słodzików, których nigdy nie powinieneś kupować

Nie jest łatwo wybrać między słodkim i niesłodkim jedzeniem. Tak więc, większość czasu kończymy wybierając słodkie jedzenie, ponieważ jest smaczniejsze i ma mniej kalorii. Ale czy wiesz, że niektóre substancje słodzące nie są dobre dla Twojego zdrowia? Oto niektóre ze słodzików, które nie są dla Ciebie dobre.

Brązowy cukier

Brązowy cukier zawiera ponad połowę cukru w porównaniu do białego, ale nadal zawiera dużą ilość węglowodanów i kalorii. Jest używany do produkcji ciasteczek, ciast i brownies.

Substytuty cukru

Te sztuczne słodziki składają się z substancji chemicznych, więc nie mają żadnej wartości odżywczej. Należą do nich aspartam, sacharyna i acesulfam potasu.

Syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy

Ten słodzik jest wysoko przetworzony i nie jest produktem naturalnym. Występuje również w owocach w puszkach.

Miód

Jest to najlepszy naturalny słodzik, którego możesz użyć do pieczenia lub gotowania. Jednak może być toksyczny, jeśli spożyjesz jego dużą ilość.

Fruktoza

Jest to drugi najpopularniejszy słodzik na rynku. Jest bardzo niebezpieczna dla serca, ponieważ jest metabolizowana przez wątrobę, a nie przez trzustkę.

Wnioski:

Powinieneś więc unikać kupowania tych słodzików, ponieważ nie są one dla Ciebie dobre. Mogą zaszkodzić Twojemu zdrowiu i zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzycę i raka. Jeśli cierpisz na cukrzycę lub inne problemy zdrowotne, to powinieneś skonsultować się z lekarzem przed spożyciem któregokolwiek z tych słodzików.