Desery na bazie jagód – intensywny smak i soczystość
W sezonie letnim nie ma lepszego sposobu na orzeźwienie niż pyszne desery na bazie jagód. Ich intensywny smak i soczystość sprawiają, że są prawdziwą petardą smakową. W tym artykule przedstawimy kilka przepisów na sycące i zarazem zdrowe desery, które z pewnością zachwycą wszystkich miłośników jagód.
- Truskawkowy szaron z sosem z jagód
Truskawkowy szaron to klasyczny, angielski deser na bazie bitej śmietany i owoców. Wersja z jagodowym sosem jest prawdziwym hitem. Aby przygotować ten przysmak, potrzebujemy: świeżych truskawek, dużo bitej śmietany i oczywiście jagód. Najpierw należy umyć, osączyć i pokroić truskawki na kawałki. Następnie ubijamy angielską śmietanę na sztywno. Na samym końcu przygotowujemy sos z jagód, blendując je razem z odrobiną cukru. Szarona należy podawać w wysokich kieliszkach, warstwami układając ubitą śmietanę, kawałki truskawek i dodając na wierzch sos z jagód.
- Bezglutenowe muffiny jagodowe
Dla osób nie tolerujących glutenu, muffiny jagodowe na bazie mąki kokosowej są idealnym rozwiązaniem. Aby je przygotować, potrzebujemy: mąki kokosowej, jajek, miodu, oleju kokosowego, proszku do pieczenia, trochę soli oraz świeżych jagód. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać, a następnie delikatnie dodać umyte i osuszone jagody. Ciasto przekładamy do foremek na muffiny i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 25 minut. Gotowe muffiny są wilgotne, puszyste i pełne świeżych jagód.
- Prosta jagodowa szarlotka
Jagodowa szarlotka to propozycja dla tych, którzy nie mają dużo czasu na gotowanie, ale kochają intensywny smak jagód. Aby przygotować to danie, potrzebujemy: głębokiego naczynia żaroodpornego, pokrojonych jabłek, jagód, cukru, cynamonu, mąki, masła i cukru brązowego. Na dno naczynia wylewamy ugotowane, na małym ogniu, jabłka i jagody. Następnie przygotowujemy kruszonkę z mąki, masła, cukru i cynamonu. Kruszonkę posypujemy równomiernie po wierzchu owoców. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 40 minut. Szarlotka powinna być chrupiąca na zewnątrz, a jednocześnie soczysta w środku.
- Oryginalne lody jagodowe
Lody jagodowe to klasyka, którą każdy uwielbia. Można je jednak przygotować w nieco bardziej oryginalny sposób, dodając do nich np. jogurt grecki lub białe wino. Aby zrobić własne, domowe lody jagodowe, potrzebujemy: świeżych jagód, jogurtu greckiego, miodu, soku z cytryny i ewentualnie białego wina. Najpierw blendujemy owoce razem z jogurtem, miodem i sokiem z cytryny, a następnie dodajemy białe wino według uznania. Gotową masę przelewamy do maszyny do lodów i mrozimy przez około 40 minut. Efekt? Aksamitne lody o intensywnym smaku jagód.
- Jagodowy sernik
Sernik to wspaniałe połączenie kremowego sera i delikatnego ciasta, które z łatwością można przygotować w wersji jagodowej. Aby zrobić ten deser, potrzebujemy: sera ricotta, cukru pudru, jajek, mąki, jagód i wanilii. Najpierw miksujemy ricottę z cukrem pudrem, jajkami, mąką i ekstraktem z wanilii. Następnie dodajemy umyte jagody i mieszamy delikatnie. Masę sernikową wylewamy na spód biszkoptowy i pieczemy w 180 stopniach przez około godzinę. Po wyjęciu z piekarnika, deser należy ostudzić i schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Efekt? Aksamitny sernik o intensywnym smaku jagód.
Podsumowanie
Jagody to owoc, który doskonale sprawdza się w przygotowaniu różnorodnych deserów. Ich intensywny smak i soczystość są idealne na letnie dni. Warto wykorzystać ten sezonowy skarb i spróbować przygotować jedną z powyższych propozycji. Nie tylko są one pyszne, ale również pełne zdrowych składników. Desery na bazie jagód to doskonały sposób na zaspokojenie łaknienia na coś słodkiego i jednocześnie cieszenie się smakiem lata. Nie wahaj się, skorzystaj z naszych przepisów i rozpieszcz swoje podniebienie.