Jak zrobić domowy sos chrzanowy

Sos chrzanowy jest uważany za jeden z najsmaczniejszych sosów, które są przygotowywane w kuchni. Jeśli masz smak na sos chrzanowy to musisz spróbować domowej wersji tego samego.

Mówi się, że sos chrzanowy jest używany w wielu potrawach i napojach, takich jak sałatka ziemniaczana, sałatka z tuńczyka, kanapka z bolończykiem, sałatka z kurczaka, sałatka z wołowiny, rosół z kurczaka i pasta serowa.

Smak sosu chrzanowego jest bardzo mocny i intensywny, jeśli kiedykolwiek go próbowałeś to zdasz sobie sprawę, że smak sosu chrzanowego jest lepszy niż ten przygotowany.

Domowy sos chrzanowy jest znacznie zdrowszy i łatwiejszy do wykonania niż ten komercyjny. Nie dostaniesz w nim konserwantów i sztucznych barwników, ale nadal jest to bardzo dobry w smaku sos.

Potrzebne składniki:

– 2 łyżki chrzanu

– 1 łyżka musztardy

– 1 łyżeczka cukru

– 2 łyżeczki octu

– 1/2 szklanki wody

– Sól według smaku

– 1/4 szklanki białego octu

Sposób:

Umieść sól, cukier i ocet w małej patelni i pozwól im się zagotować przez chwilę. Dodaj chrzan i musztardę w proszku i dobrze wymieszaj. Gdy wszystko będzie już dobrze wymieszane, dodaj wodę i gotuj aż do uzyskania gęstej masy. Odstaw na bok.

Umieść biały ocet w innej patelni i doprowadź go do wrzenia. Wlej wrzącą wodę do miski i dodaj mieszankę chrzanową. Dobrze wymieszaj i odstaw na 30 minut.

Dodaj do niego sól i cukier według własnego smaku.

Wnioski:

Powyższy przepis jest najprostszym i najsmaczniejszym sposobem na zrobienie domowego sosu chrzanowego. Nie jest to trudny przepis i w krótkim czasie uzyskasz najlepsze rezultaty. Możesz również użyć tego sosu jako dip do chipsów ziemniaczanych.