Łatwy i pyszny pieczony chleb

Chleb to podstawowy pokarm, który nigdy nie da nam spokoju. Używa się go do robienia tostów, kanapek i ciastek. W Indiach, chleb jest znany jako podstawowy chleb, który jest używany w prawie każdym posiłku.

Chleb jest podstawowym składnikiem większości indyjskich przepisów. Przygotowujemy różne chleby, takie jak Naan, Chapati, Paratha, Mawa, Dosa i Vada.

Istnieją różne rodzaje chlebów, takie jak słodki chleb, francuski chleb, chleb pełnoziarnisty, chleb żytni itp. Chleby te są przygotowywane przy użyciu różnych składników, a rodzaj mąki różni się w zależności od regionu.

Dziś podzielimy się kilkoma łatwymi i pysznymi przepisami na pieczone chleby. Możesz przygotować te chleby w domu, z bardzo mniejszym wysiłkiem i kosztem.

1. Pieczony chleb

Składniki:

1 1/2 szklanki mąki

1 jajko

1 łyżka mleka

1 łyżeczka masła

Sól

czarny pieprz

Masło

Cukier

Sposób przygotowania:

Wymieszaj mąkę, sól, cukier i czarny pieprz.

Dodaj do mieszanki jajko i mleko i dokładnie wymieszaj.

Teraz dodaj do mieszanki masło i zagnieć ją.

Przykryj miskę i pozwól jej odpocząć przez godzinę.

Po godzinie, ponownie zagnieć ciasto.

Uformuj z ciasta kulę i upewnij się, że posmarowałeś ręce.

Teraz podziel ciasto na 12 do 15 części.

Uformuj kawałki ciasta i zwiń je w okrągły kształt.

Rozgrzej piekarnik do 400 stopni F.

Umieść bułki na natłuszczonych blachach do pieczenia i piecz je przez 15 minut.

Po 15 minutach sprawdź, czy są zrobione, czy nie.

Jeśli są jeszcze niedopieczone, trzymaj je w środku piekarnika przez kolejne 5 do 10 minut.

Jeśli są ugotowane, wyjmij je z piekarnika i podawaj z masłem.

Wnioski:

Jest to prosty i łatwy przepis na pieczony chleb. Chleb jest chrupiący i maślany. Można nawet spróbować tego przepisu dla dzieci.

2. Biały chleb

Składniki:

2 filiżanki mąki

1 łyżka proszku do pieczenia

3 łyżeczki cukru

1 łyżeczka soli

3/4 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

2 łyżki oleju roślinnego

Sposób przygotowania:

Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy.

Dodaj cukier i sól i wymieszaj.

Dodaj olej i porządnie wymieszaj.

Przykryj miskę i pozwól jej odpocząć przez 20 minut.

Zagnieć ciasto i wyrób gładkie ciasto.

Podziel ciasto na sześć porcji.

Uformuj każdą porcję w koło.

Zwiń je w mały krążek i posmaruj jajkiem.

Rozgrzej piekarnik do 375 stopni F.

Umieść rolki na natłuszczonej blasze i piecz je przez 20 do 25 minut.

Wnioski:

Chleb jest chrupiący i maślany. Do przygotowania tego chleba możesz użyć dowolnej innej mąki i przyprawy.

3. Chleb żytni (Rye Bread)

Składniki:

1 filiżanka mąki żytniej

1 filiżanka