Chleb to podstawowy pokarm, który nigdy nie da nam spokoju. Używa się go do robienia tostów, kanapek i ciastek. W Indiach, chleb jest znany jako podstawowy chleb, który jest używany w prawie każdym posiłku.
Chleb jest podstawowym składnikiem większości indyjskich przepisów. Przygotowujemy różne chleby, takie jak Naan, Chapati, Paratha, Mawa, Dosa i Vada.
Istnieją różne rodzaje chlebów, takie jak słodki chleb, francuski chleb, chleb pełnoziarnisty, chleb żytni itp. Chleby te są przygotowywane przy użyciu różnych składników, a rodzaj mąki różni się w zależności od regionu.
Dziś podzielimy się kilkoma łatwymi i pysznymi przepisami na pieczone chleby. Możesz przygotować te chleby w domu, z bardzo mniejszym wysiłkiem i kosztem.
1. Pieczony chleb
Składniki:
1 1/2 szklanki mąki
1 jajko
1 łyżka mleka
1 łyżeczka masła
Sól
czarny pieprz
Masło
Cukier
Sposób przygotowania:
Wymieszaj mąkę, sól, cukier i czarny pieprz.
Dodaj do mieszanki jajko i mleko i dokładnie wymieszaj.
Teraz dodaj do mieszanki masło i zagnieć ją.
Przykryj miskę i pozwól jej odpocząć przez godzinę.
Po godzinie, ponownie zagnieć ciasto.
Uformuj z ciasta kulę i upewnij się, że posmarowałeś ręce.
Teraz podziel ciasto na 12 do 15 części.
Uformuj kawałki ciasta i zwiń je w okrągły kształt.
Rozgrzej piekarnik do 400 stopni F.
Umieść bułki na natłuszczonych blachach do pieczenia i piecz je przez 15 minut.
Po 15 minutach sprawdź, czy są zrobione, czy nie.
Jeśli są jeszcze niedopieczone, trzymaj je w środku piekarnika przez kolejne 5 do 10 minut.
Jeśli są ugotowane, wyjmij je z piekarnika i podawaj z masłem.
Wnioski:
Jest to prosty i łatwy przepis na pieczony chleb. Chleb jest chrupiący i maślany. Można nawet spróbować tego przepisu dla dzieci.
2. Biały chleb
Składniki:
2 filiżanki mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
3 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
3/4 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżki oleju roślinnego
Sposób przygotowania:
Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy.
Dodaj cukier i sól i wymieszaj.
Dodaj olej i porządnie wymieszaj.
Przykryj miskę i pozwól jej odpocząć przez 20 minut.
Zagnieć ciasto i wyrób gładkie ciasto.
Podziel ciasto na sześć porcji.
Uformuj każdą porcję w koło.
Zwiń je w mały krążek i posmaruj jajkiem.
Rozgrzej piekarnik do 375 stopni F.
Umieść rolki na natłuszczonej blasze i piecz je przez 20 do 25 minut.
Wnioski:
Chleb jest chrupiący i maślany. Do przygotowania tego chleba możesz użyć dowolnej innej mąki i przyprawy.
3. Chleb żytni (Rye Bread)
Składniki:
1 filiżanka mąki żytniej
1 filiżanka